czwartek, 11 stycznia 2018 10:51

Tak będzie wyglądać nowy budynek CK eSTeDe

 
Tak będzie wyglądać nowy budynek CK eSTeDe wizualizacja projektowa / źródło: CK eSTeDe

Nowoczesny, funkcjonalny, z ułatwionym dostępem dla osób niepełnosprawnych - tak ma wyglądać Centrum Kultury Scena To Dziwna po przebudowie, która zostanie wykonana jeszcze w tym roku.

Realizacja inwestycji jest możliwa, dzięki dofinansowaniu pozyskanemu ze środków zewnętrznych, pochodzących z WRPO, a który to dokument podpisano w grudniu 2017 roku. Na zadanie przyznano kwotę w wysokości 3 mln 900 tys. złotych, do których Powiat Gnieźnieński dołoży własny wkład 1 mln 600 tys. złotych. Tym samym w 2018 roku wykonana zostanie inwestycja na łączną sumę 5,5 mln złotych. Jaki będzie efekt ukończonych prac?

CK eSTeDe ogłosiło właśnie przetarg na przebudowę swojej siedziby, dzięki czemu można na projektach oraz wizualizacjach zapoznać się ze szczegółami inwestycji. Bryła budynku, wyróżniająca się w swoim otoczeniu, ulegnie znacznej przemianie. Przy wejściu do budynku ulokowana zostanie zewnętrzna konstrukcja windy, która pozwoli na połączenie górnych poziomów budynku i ułatwi poruszanie się osobom niepełnosprawnym z przyziemia na parter oraz piętro. Ponadto po lewej stronie budynku, na parterze, wyburzony zostanie fragment narożnikowy dwóch ścian, których górna konstrukcja zostanie wzmocniona słupami nośnymi, a w tym miejscu pojawi się duże, przeszklone okno nowej sali wystawienniczej. Dodatkowo w bryle budynku pojawią się nowe otwory okienne lub dotychczasowe zostaną przemurowane. Cały ośrodek zostanie ocieplony i zyska nową elewację, odstępującą od obecnej, tynkowanej o szarym kolorze. Nowy gmach będzie połączeniem okładziny tynku mineralnego oraz stali kortenowskiej, która pokryje część gmachu z trzech stron, a fragment prawej, północnej ściany wykończony zostanie blachą perforowaną z nadrukiem "eSTeDe".

Wejście do budynku pozostanie w tym samym miejscu, ale będzie zwężone o zaprojektowany szyb windowy. W środku zniknie obecna portiernia, a układ korytarzy pozostanie bez zmian. Po lewej i prawej stronie od wejścia do drugiej części holu znajdować się będą pomieszczenia administracyjne, a pośrodku wspominane już wcześniej duże akwarium z rybkami, ukryte pod powierzchnią przeszklonej podłogi. Pomieszczenie obecnie wykorzystywane na magazyn (dawniej stołówka, częściowo zajęta na administrację) będzie miał wyburzone ściany od strony holu oraz korytarza przy toaletach, dzięki czemu wizualnie zostanie on powiększony o poczekalnię/czytelnię. Tu też znajdzie się przeszklone, niewielkie pomieszczenie do karmienia małych dzieci. Z nowo powstałej czytelni/poczekalni będzie przejście do nowej sali wystaw, znajdującej się lewej części budynku (od strony parkingu). Tu właśnie zostanie wybite wspomniane duże okno, które wprowadzi więcej naturalnego światła, a dzięki czemu przyszłe wystawy oraz odbywające się tu wydarzenia będą lepiej widoczne dla osób przechodzących w pobliżu eSTeDe. Z uwagi na konieczność zachowania starych, nośnych ścian, pośrodku sali pozostanie niewielkie, zamknięte pomieszczenie wykorzystywane do konferencji.

Na półpiętrze, w miejscu gdzie znajdują się teraz pomieszczenia konferencyjne oraz dla gości lub artystów przybywających na występy, zostanie wyburzona jedna ze ścian i tym samym powstanie jedna sala z możliwością rozłożenia mobilnej ścianki przedzielającej - wówczas pozostaną dwie - sala tańca i capoeira. Większych zmian nie przejdzie obecna sala wystawiennicza, która ustępując swojej roli, będzie przeznaczona na salę tańca ludowego. Zmiany za to pojawią się w sali widowiskowej, gdzie zostanie podniesiona scena, a istniejące schody będą chowane. Co najważniejsze w przypadku tego pomieszczenia - zostanie wykonana wentylacja nawiewna i wywiewna, dzięki czemu poprawi się komfort publiczności (maksymalnie 200 osób). Będąc już przy samej instalacji - wywiewniki pojawią się także w większości sal, a ponadto w sali wystawienniczej wykonana zostanie również klimatyzacja. 

Na piętro prowadzić będą obecne schody, które doczekają się systemu oddymiania i wzmocnienia przeciwpożarowego, a także winda istniejąca od frontu. Na najwyższym poziomie budynku, oba wspomniane połączenia komunikacyjne, będą spojone obecnym korytarzem. Nad holem parteru powstanie hol pierwszego piętra, gdzie stworzone zostaną świetliki w formie otworów w podłodze, otoczonych balustradami. Tu znajdą się następujące pomieszczenia - poczekalnia, dom głosu i dotyku, dom fotografii/multimedialny, sala do gimnastyki, sala historyczna, dom budowania/kreowania, dom orkiestry, dom chóru. Poza tym wykonane zostaną także magazyny, szatnie itp.

Na wszystkich poziomach budynku wykonane zostaną toalety i zaplecza socjalne, a podłogi zostaną wykonane z różnych materiałów - od płytek ceramicznych, przez PCV po lastriko i żywicę. 

W piwnicy nie zostaną wykonane żadne istotniejsze prace - obecne pomieszczenia, przeznaczone na studio nagrań oraz dwie sale prób, dalej będą pełnić swoją obecną funkcję. Pozostała część piwnic, z uwagi na fakt iż zachowały pierwotny układ pomieszczeń dawnego budynku Strzelnicy (oraz nośne ściany), pozostanie nienaruszona i została wyłączona z projektu.

Teren wokół ośrodka również zostanie zagospodarowany. W znacznej części nie ulegnie on większej zmianie, poza tym iż przy wejściu na teren ośrodka pojawią się czytniki kart dla osób chcących korzystać poza godzinami funkcjonowania ośrodka (zobacz więcej). Ponadto przebudowany zostanie parking, z którego ubędzie już miejsc postojowych. Zgodnie z przepisami należy go odsunąć od budynku, tworząc tym samym pas zieleni - powstanie tylko 12 miejsc parkingowych, z czego 2 dla osób niepełnosprawnych. 

Wykonawcę inwestycji poznamy najpewniej 25 stycznia 2018 roku, kiedy to odbędzie się rozstrzygnięcie przetargu.

13 komentarzy

  • Link do komentarza urzędas sobota, 13 stycznia 2018 10:18 napisane przez urzędas

    Jestem jak najbardzie za takim zadaszeniem, bo pogoda w Polsce jest często niestety kapryśna i szkoda byloby, żeby przez padajacy deszcz musiano odwoływać ciekawe imprezy.

  • Link do komentarza myślący do przodu sobota, 13 stycznia 2018 07:41 napisane przez myślący do przodu

    Przy tak niewielkim amfiteatrze, można by się nawet pokusić o zrobienie lekkiego , delikatnego zadaszenia dla widowni. Nawet w takiej zwijanej formie . By to zadaszenie nie niszczyło się na co dzień a było rozwijane tylko wtedy jak meteo zapowiada opady deszczu które mogły by zepsuć frekwencje na widowni. Jakie jest Państwa zdanie na ten temat? A może ktoś ma inny pomysł ale nie za drogi w realizacji ?

  • Link do komentarza bicie pianki bez śmietanki piątek, 12 stycznia 2018 21:48 napisane przez bicie pianki bez śmietanki

    Teodorku, widocznie działania miasta w niektórych przypadkach po prostu są głupie, jak choćby słynne królicze kuriozum. Hipokryzją jest uprawianie taniego pijaru, czego kulturalnie Tobie nie wypomnę. I wybacz, nie jestem oderwany od rzeczywistości, prędzej od politycznych pieniaczy i idiotów. Czego każdemu życzę w tym mieście:)

  • Link do komentarza z sąsiedztwa piątek, 12 stycznia 2018 15:25 napisane przez z sąsiedztwa

    Może przy okazji jakiś ekran akustyczny z tyłu amfiteatru? Wszelkiego rodzaju koncerty, choćby największych gwiazd światowych jednak czasem nie dają żyć okolicznym mieszkancom.

  • Link do komentarza Teodor piątek, 12 stycznia 2018 12:01 napisane przez Teodor

    Kocham pianka-śmietanka- jak miasto robi cokolwiek, to wyrzyguje tony krytykanckich komentarzy, oderwanych od rzeczywistosci byle tylko skrytykować
    Teraz inwestycja, ale robiona przez powiat, i od razu się rozwodzi nad tym, jak to gnieźnianie wszystko krytykują... Hipokryzja poziom ponad 9000!

  • Link do komentarza Zenas czwartek, 11 stycznia 2018 22:02 napisane przez Zenas

    Parking Kauflandu i Lidla to parking w zasadzie prywatny. Są starania, by go także zamykać po 22:00, ponieważ idioci urządzają sobie po północy na tym parkingu wyścigi oraz tzw. palenie opon uniemożliwiające okolicznym mieszkańcom wypoczynek nocny.

  • Link do komentarza Do dragosani czwartek, 11 stycznia 2018 19:01 napisane przez Do dragosani

    Przyjść z buta czy dojechać komunikacją miejską zawsze można. Jednak gdy mieszkasz w drugiej części miasta wracasz z pracy i masz do przewiezienia dzieci np na balet w estede i na halę na wrzesinskiej (bo chłopiec trenuje pilkę) i to na określoną godzinę to nagle okazuje się że z buta nie da rady a i komunikacja miejska staje się niewydolna.
    Dlatego zanim kogoś wysmiejesz staraj się zrozumieć i postawić w położeniu rodziców.

  • Link do komentarza bicie pianki bez śmietanki czwartek, 11 stycznia 2018 16:46 napisane przez bicie pianki bez śmietanki

    Kocham Gniezno, gdy coś się wreszcie dzieje, nagle więcej malkontentów niż mieszkańców:) Gdy latami budynek przypominał makabryłę jakoś nikomu to nie wadziło, jak tylko coś się ruszyło, nagle wszyscy chcą rewitalizować pół miasta w okolicy. Super, tylko zawsze jest u nas jeden mały problem - finanse... Gratuluję Autorce projektu kreatywności i innowacyjności, więcej takich ludzi w kulturze Gniezna!

  • Link do komentarza dragosani czwartek, 11 stycznia 2018 16:07 napisane przez dragosani

    Do dociekliwego: a w czym problem by przyjechać autobusem i wysiąść prawie pod samym wejściem? Albo nawet przyjść z buta? Wstyd czy lenistwo?

  • Link do komentarza Poste Bayview czwartek, 11 stycznia 2018 16:01 napisane przez Poste Bayview

    Zmiany fasadowe. Znów przyciągną ludzi do EsTeDe na krótko, zupełnie jak po zmianach wizerunkowych z MDK na STD. Zobaczymy jak dyrekcja udźwignie temat programu i wykorzystania wszystkich funkcjonalności po tak dużej inwestycji.

  • Link do komentarza qwerty czwartek, 11 stycznia 2018 15:54 napisane przez qwerty

    ale lipa ten projekt.... pieniądze wyrzucone w błoto.. poprawieni walorów wizualnych nic więcej

  • Link do komentarza prosport czwartek, 11 stycznia 2018 13:33 napisane przez prosport

    popieram dociekliwego w dociekliwości

  • Link do komentarza dociekliwy czwartek, 11 stycznia 2018 12:53 napisane przez dociekliwy

    A co z amfiteatrem ?
    Też zostanie zmodernizowany ?
    I co z miejscami do parkowania? Bo jest ich za mało delikatnie mówiąc.
    A może tez jakiś dodatkowy wyjazd w kierunku parku ? Na zaplecze Kauflandu. Wtedy tez z tamtej strony można by wchodzić, na teren EsTeDe. Samochód mozna by wtedy zostawić na odkrytym parkingu Hipermarketu i spacerkiem przejść do EsTeDe.(. Bo parking zadaszony jest zamykany po 22 giej i w przypadku dłużej trwających imprez widzowie nie mieli by juz dostępu do samochodów pozostawionych pod KAUFLANDEM.)

Skomentuj

W związku z dbałością o poziom komentarzy, prowadzona jest ich moderacja. Wpisy wulgarne, obsceniczne czy obrażające innych komentatorów i naruszające podstawowe zasady netykiety (np. pisane CAPS LOCKIEM), nie będą publikowane. Zapraszamy do kulturalnej dyskusji.

Ostatnio dodane

GPS