Jesteś tutaj:Kultura Wiola Sowa i Michał Wiraszko kolejnymi jurorami 11. „Offeliady”
wtorek, 10 października 2017 12:49

Wiola Sowa i Michał Wiraszko kolejnymi jurorami 11. „Offeliady”

  mn
Wiola Sowa i Michał Wiraszko kolejnymi jurorami 11. „Offeliady” zdjęcie nadesłane

Organizatorzy 11. Festiwalu Filmowgo „Offeliada” zaprezentowali kolejnych członków Jury Głównego tegorocznej edycji. Do przewodniczącego Pawła Łozińskiego dołączyli urodzona w Gnieźnie, wielokrotnie nagradzana animatorka Wiola Sowa, oraz lider zespołu Muchy, Michał Wiraszko.

Wiola Sowa – urodziła się w Gnieźnie. Jest doktorem sztuk filmowych; ukończyła Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie i Państwową Wyższą Szkołę Filmową Telewizyjną i Teatralną w Łodzi.

Dwukrotna laureatka Stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Stypendium Artystycznego Miasta Krakowa i Stypendium Goethe Institut. Za swoje filmy otrzymała liczne nagrody, m.in. Srebrnego Smoka, Srebrnego Lajkonika i nagrodę FIPRESCI na 48. Krakowskim Festiwalu Filmowym, najlepsza reżyseria Athens Film Festival oraz Best Short – nagroda im. Krzysztofa Kieślowskiego na PFF NY.

Jej filmy były prezentowane m.in. w National Gallery of Art Washington DC, Centrum Pompidou, Berbican Centre Londyn, World Animation Film Festival Zagreb, London Film Festival, IAFF Annecy i Hiroshima Animation Film Festival.

Filmografia:
2016: XOXO pocałunki i uściski
2014: Endblum
2012: Nicht farbe
2012: Niebiescy artyści tworzą sztukę
2011: Adam Stalony Dobrzański
2007: Refreny
2000: Pomiędzy nami

Michał Wiraszko z Muchami wydał pięć albumów,  śpiewa, gra na gitarze i pisze teksty – ostatnio dla Krzysztofa Zalewskiego i Rosalie. Jest szefem artystycznym festiwalu w Jarocinie i Estrady Poznańskiej. W przygotowaniu jest jego dokumentalny film – „Powracająca FALA”, album Much z muzyką do filmu „Reakcja łańcuchowa” (premiera 24 listopada), oraz długo wyczekiwany debiutancki album solowy (premiera wiosną 2018).

Dyskografia zespołu Muchy:

2007: Terroromans
2010: Notoryczni debiutanci
2012: chcecicospowiedziec
2014: Karma market
2015: Powracająca fala

1 komentarz

  • Link do komentarza greg wtorek, 10 października 2017 13:29 napisane przez greg

    O, nie miałem pojęcia, że z Gniezna wywodzi się taka utytułowana postać. Fajnie, że organizatorzy docenili

Skomentuj

W związku z dbałością o poziom komentarzy, prowadzona jest ich moderacja. Wpisy wulgarne, obsceniczne czy obrażające innych komentatorów i naruszające podstawowe zasady netykiety (np. pisane CAPS LOCKIEM), nie będą publikowane. Zapraszamy do kulturalnej dyskusji.

Ostatnio dodane