Wydrukuj tę stronę
sobota, 18 lutego 2017 15:34

Tak będzie wyglądał plac przed teatrem

 
Tak będzie wyglądał plac przed teatrem źródło: Demiurg

Ukończone zostały prace projektowe przy zagospodarowaniu placu i skweru przy Teatrze im. Aleksandra Fredry. Instytucja otrzyma także zwiększone środki na inwestycję.

Zgodnie z treścią uchwały Zarządu Województwa Wielkopolskiego ze stycznia 2017 roku, na zadanie pn. „Modernizacja i przebudowa infrastruktury wraz z frontem Teatru im. Aleksandra Fredry w strategiczny ośrodek kulturalny regionu” orientacyjny koszt całkowity projektu został przeszacowany z 2 mln złotych na 3 mln 264 tysiące złotych, co było spowodowane skierowaniem takiego wniosku przez instytucję z Gniezna. Zarząd przychylił się do tego i zmienił także daty realizacji projektu na drugi kwartał 2017 roku i zakończenia go w IV kwartale 2018 roku, jednakże same prace budowlane mają potrwać około roku. Inwestycja realizowana jest ze środków WRPO i wkładzie własnym województwa. W ubiegłym roku Rada Miasta użyczyła plac w użytkowanie teatrowi na okres 20 lat.

Jednocześnie poznańska firma Demiurg, zajmująca się obsługą inwestycji budowlanych, ukończyła prace projektowe przy przebudowie frontonu przed teatrem. Wspomnijmy iż obecny kształt tego miejsca został wykonany w okresie okupacji niemieckiej - po rozebraniu zbombardowanej kamienicy na rogu ul. Chrobrego i Mickiewicza, utworzono tu plac ze skwerem a także wybudowano współcześnie znany fronton z wejściem na dziedziniec teatru.

Firma Demiurg zaprezentowała właśnie wizualizacje, które powstały na bazie gotowej dokumentacji. Zgodnie z prezentowanymi grafikami, plac zostanie wyrównany - znikną dwa obecne trawniki, a także pomnik Aleksandra Fredry, który zostanie przestawiony na teren dziedzińca przed samym wejściem do teatru. W miejsce wspomnianych obiektów architekci zaproponowali obszerny plac z przeznaczeniem na zieleń użytkową, a także ławki i dwie piramidy, z których ta znajdująca się po lewej stronie będzie pełnić funkcję fontanny - woda będzie spływać po jednej ze ścian. Nawierzchnia placu zostanie wyłożona nowymi płytkami, a dodatkowo pojawią się podświetlone elementy. Ponadto proponuje się zabudowanie bocznej fasady kamienicy od strony ul. Chrobrego, gdzie ma pojawić się przeszklony, niewielki budynek z nadbudową ze stali. 

Dziękujemy firmie Demiurg za możliwość prezentacji wizualizacji.

Galeria

26 komentarzy

startpoprz.12nast.koniec